NASLOVNA l O NAMA l ISTORIJA
TNT Express
Cijevna bb, Podgorica +382 (0)20 606 450
+382 (0)67 220 088

Istorija

Danas, TNT je svjetski priznata kompanija koja je aktivna u preko 200 zemalja širom svijeta.

 

Počeci

Godine 1946, australijanac Ken Thomas je započeo izgradnju svoje skromne kompanije sa jednim kamionom, pod nazivom Thomas Nationwide Transport (TNT). Zahvaljujući napornom radu kompanija je postala poznata po drumskom i željezničkom transportu, kao i noćnom servisu koji se tada, 1950-ih, prvi put koristio.

1967, TNT ostvaruje svoju prvu prekomorsku djelatnost - na Novom Zelandu, zahvaljujući partnerstvu sa Alltrans-om, najvećom privatnom transportnom kompanijom u Australiji, i na taj način nastavila svoj rast. Nakon manje od 50 godina, postala je globalni lider upravljajući svojom flotom aviona.

Kupovinom transportnih kompanija u Evropi, Sjevernoj Americi i Brazilu, TNT je stekao uporište na novim tržištima. Zahvaljujući tome do 1990-te, broj zaposlenih je dostigao 70.000. Namjera da postane svjetski igrač u oblasti transporta dovela je do potrebe za proširenjem i novim investicijama. Tada nastaje saradnja sa Holandskom poštanskom/ telekomunikacionom kompanijom, poznatijom kao Royal PTT Nederland NV (KPN).

1998. godine, TNT je otvorio najsavremeniji Evropski Ekspes Centar (EEC) u Liježu, Belgiji, koji postaje avionska poveznica sa ostatkom svijeta do danas. Dizajniran je da rukuje sa 1,000 tona tereta u jednoj noći, preko sistema za sortiranje i posebnim jedinicama za dokumenta, parcele i avionske kontenjere. Kasnije te godine, u oktobru, otvoreno je novo međunarodno drumsko čvoriste i nacionalni depo u Duiven, Holandiji.

U decembru 1998. godine, TPG (TNT Postal Group) proširuje svoje usluge avionskog prevoza u Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, Holandiji, Velikoj Britaniji i Švajcarskoj, kupujući 100% akcija od kompanije Jet Services S.A. u Francuskoj. Partnerstvom sa Swiss Post uspostavljen je strateški savez u oblasti kurirskih usluga, 1999. godine.

Od 2005. do danas, TNT je usavršio i proširio svoje servise zahvaljujući fleksibilnosti i nagonu da zadovolji potrebe tržišta i svojih klijenata.

 

Gdje smo sada

Gdje Vam zatrebamo. Do danas TNT je sklopio partnerstva sa mnogim kompanijama, a neke od njih su: Alltrans u Australiji, KPN u Holandiji, Jet Services u Francuskoj, Hoau u Kini, Speedage u Indiji, Mercúrio and Araçatuba u Brazilu kao i LIT Cargo u Čileu.

Rezultat toga je neosporan uticaj TNT-a. U kompaniji je zaposleno preko 163 000 profesionalaca širom svijeta, koji su obučeni da pruže najbolju uslugu klijentima i koji stoje iza TNT-evog slogana "Investor in People".

TNT ozbiljno shvata svoju socijalnu i ekološku odgovornost i udružen sa svojim partnerima pokreće veliki broj akcija vezanih za socijalna i ekološka pitanja. Zajedno sa UN World Food Programe, TNT se bori protiv svjetske gladi u raznim aspektima, dok je sa North Star Fondation u borbi protiv HIV/AIDS pandemijom u Africi. U avgustu 2007. godine pokrenut je projekat Planet Me, inicijativa za očuvanje naše planete čiji je zadatak smanjenje i briga o emisiji CO2.

 

Kao globalna kompanija svjesni smo odgovornosti prema društvu u kojem poslujemo. Težimo doprinijeti dobrobiti društva donoseći poslovne odluke koje imaju pozitivan učinak na ljude i našu planetu.